blog-img-10

Bemutatkoznak az ifjúsági kézilabda torna résztvevői. Elsőként a dunaszerdahelyi lánycsapat

A HC DAC hat évvel ezelőtt alakult két dunaszerdahelyi kisebb, utánpótlás nevelő egyesület összeolvadásából. Ezen a tornán részt vevő lányok az egyik alapító klubban, a Talent elnevezésűben kezdtek el kézilabdázni, ahol a kifejezetten utánpótlás nevelő tevékenységen belül a legfontosabb célkitűzés a játék, a sportág megszerettetése volt. A csapat tagjai közül néhányan már óvodás koruktól, mások az általános iskola megkezdésétől látogatták az edzéseket. Már ettől a kortól lehetőségük adódott mérkőzések játszására, ugyanis a klub együttműködött a Győri ETO KC-val, így kiskortól részt vettek az ETO által szervezett kidobós tornákon, valamint kispályás kézilabda versenyeken, amit a lányok nagyon élveztek.

Szlovákiai viszonylatban részt vettünk a megyei bajnokságokon, hiszen nem csak a saját megyénk bajnokságában indultunk, hanem a szomszédos megye bajnokságban is részt vettünk. A csapat két alkalommal is megnyerte a nyílt szlovák bajnokságot fiatalabb diáklányok korosztályában. Az évek során, számos tornán vettünk részt nem csak Szlovákiában, de Magyarországon és Csehországban is, ahol mindig előkelő helyezéseket értünk el. Az egyik legnagyobb eredményünk a prágai nemzetközi tornán elért bronzérem volt, ami Európa talán legnagyobb teremkézilabda tornája.
A HC DAC kiemelt célja, hogy minél több lányt vonjon be a mindennapi sportolásba, megszerettesse velük a kézilabdát, és ha a továbbiakban nem is válnak profi játékosokká, de megmaradjon a mozgás, a kézilabda iránti szeretetük.

Az előttünk álló szezonban a szlovák kézilabda korosztályos besorolás szerint az idősebb diáklányok korosztályban indul csapatunk, és terveink szerint két megye bajnokságában is nevezzük a lányokat annak érdekében, hogy minél több játéklehetőséghez, ezáltal fejlődési lehetőséghez jussanak.

Az elmúlt két év sajnos a sport és legfőképpen az utánpótlás nevelés szempontjából nem alakult kedvezően a Covid-járvány okozta lezárások miatt. Adódott olyan időszakunk is, amikor több hónapon keresztül nem tudtunk edzeni, de játszani és utazni még nagyobb gondot jelentett. Ezek után reméljük, hogy már ilyen nehézségek nem adódnak a továbbiakban, és végre folyamatosan edzhetünk, játszhatunk és részt vehetünk külföldi tornákon is.

Nem csupán a kézilabdatudásunkat szeretjük összemérni különböző helyeken nevelkedő csapatokkal, hanem szeretünk ismerkedni, barátkozni is más klubokkal, mindig hasznos tapasztalatot jelent megismerkedni eltérő országok kézilabda kultúrájával, az ott folyó munkával, és ha még ezen országok fiataljai azonos nyelvet beszélnek velünk, az külön öröm számunkra. Különösen nagy örömmel veszünk részt a Határok nélkül kézilabda fesztiválon! Köszönjük a lehetőséget!

>>> Határok nélkül • Kézilabda és kulturális fesztivál