blog-img-10

Székelyudvarhelyről indult a karrierje, ifi játékosként ott nevelkedett. Hosszú utat járt be, szerepelt a magyar topcsapatoknál, kipróbálhatta magát idegenlégiósként, illetve a nemzeti együttes csapatkapitánya is volt. Ilyés Ferenc elmondta, jó érzés, hogy elbúcsúzhat az otthoni szurkolóitól is.

 

– Lepörögtek a hónapok, hetek, napok, elkezdődik az a fesztivál, amit korábbra ütemeztek, de a pandémia miatt ebben az évben tartanak meg. Gondolom, már nagy a készülődés nálad is.

 

– Kapom otthonról az infókat az ismerősöktől, barátoktól, anyukámtól és apukámtól is, hogy mindenhol, mindenféle felületen megy a Határok nélkül kézilabda és kulturális fesztiválnak a reklámanyaga. Na, persze én is látom, hogy igen jó a promója az eseménynek. Bízom benne, hogy hogy annyira sikeres lesz, mint amennyire jó a beharangozója.

 

Tény, hogy nagyon várom már, valamint remélem, hogy a gálamérkőzésen fogunk tudni olyan teljesítményt nyújtani, hogy méltó ellenfelei legyünk a VSK Székelyudvarhelynek. Ők aktív kézilabdázók, tőlünk pedig egyikünk sem űzi már profi szinten ezt. De annak a találkozónak nem is az a lényege, hogy ki lesz a győztes, hanem, hogy jól szórakozzanak a nézők, illetve, hogy találkozzunk a régi közönségünkkel.

 

– A magyar All Stars csapatot mennyire volt nehéz összeverbuválni. A névsort elnézve, könnyen ment. Az első hívószavadra a többiek igent mondtak.

 

– Nem csak én tettem, raktam össze ezt a keretet. A Magyar Kézilabda-szövetség szervezte le a munka nagy részét. Az igaz, hogy nagyon sokan azonnal jelezték, hogy jönnek, ott lesznek. Mindenkinek a legnagyobb problémát azt jelentette, hogy tudja beilleszteni a programjába, hiszen legtöbbünk a sport terültén dolgozik. Sokan rábólintottak, örömmel jönnek.

 

– Ne menjünk el mellette, hogy hazai környezetben, ott ahol megtetted a kézilabdázás első lépéseit, a székelyudvarhelyi sportcsarnokban lépsz pályára. Ráadásul azon sportszeretők előtt, akik végig követték a te pályafutásod. Úgy gondolom, ez egy különleges találkozó lesz számodra.

 

– Otthon pályára lépni nagy dolog. Nyugodt szívvel kijelentem, hogy ez egy újabb búcsúmeccsem is lesz. Tavaly abbahagytam az aktív játékot, lehetőségem volt elköszönni a veszprémi és a szegedi közönség előtt is. Most megadatik ez Székelyudvarhelyen is. Ez nem kis dolog, úgy gondolom.

 

Kicsit sajnálom, hogy úgy adódott, hogy nem a fiúkkal együtt utazom, mert jó élmény lenne, hogy végig sztorizunk az utazás alatt. A családommal érkezem, majd kiveszem a részem a fesztiválból amennyire lehet.

 

– A szakszövetség szervezi a fesztivált, te is a rendezők között vagy. Mi az elvárásod az eseménnyel kapcsolatosan?

 

– Utánpótláscsapatok, akadémiák érkeznek Udvarhelyre. Persze, hogy kézilabdázni is fognak, de úgy gondolom, nem az az elsődleges, hogy majd ki nyeri meg a tornát. Hanem éppen az, hogy ezek a gyerekek találkozzanak, megismerjék Székelyföldet, jól érezzék magukat. Tudom, hogy nagyon sok szülő kíséri el a csapatokat mindenhonnan.

 

Na, meg az udvarhelyiek a mérkőzéseken és a koncerteken jól szórakozzanak.

 

Ilyés Ferenc

Született: 1981. december 20., Székelyudvarhely.

Klubcsapatai: 2000–2007 Pick Szeged, 2001–2002 Makó KC, 2007–2009 MKB Veszprém KC, 2009–2011 TBV Lemgo (Németország) 2011–2012 MKB Veszprém 2012–2013 Wisla Plock (Lengyelország) 2013–2016 Pick Szeged 2016–2021 Grundfos Tatabánya KC.

Válogatottság: 2003-ban öltötte magára először a nemzeti mezt, összesen 245-szörös magyar válogatott.

Fontosabb eredményei, klubcsapatokban: Magyar Kupa-győztes (2006, 2009), magyar bajnok (2007, 2008, 2009), Kupagyőztesek Európa Kupája-győztes (2008), EHF-kupa-győztes (2010, 2014).

A magyar válogatottban: olimpiai negyedik hely (2004, 2012), vébén ötödik helyezés (2009), vébén hetedik pozíció (2011), Eb-n kilenceik helyezés (2004).